Magnesiumdruppels en vitamine D

Lifestyle door Elsemieke

Magnesium wordt wel de grote regelaar van ons lichaam genoemd. In het samenspel met andere mineralen en vitamines is de rol van magnesium namelijk essentieel. Zonder voldoende magnesium zijn niet alleen andere minerale zouten stuurloos, maar ook veel vitamines in ons lichaam.

Magnesium vervult bij veel vitamines een sleutelrol voor het functioneren. Heel duidelijk is dat het geval met vitamine D. Zonder voldoende magnesium is deze belangrijke vitamine een stekker zonder stopcontact. Met het regelmatig nemen van magnesiumdruppels houd je dus niet alleen je magnesiumbalans in stand, maar zorg je ook dat vitamine D effectief is in je lichaam.

Vitamine D kan niet zonder magnesium

Vitamine D is een zeer belangrijke vitamine binnen ons lichaam. Zelfs de overheid waarschuwt ons de laatste jaren om te denken om ons vitamine D gehalte. Met name in de winter wordt daarom aangeraden om extra vitamine D te nemen.  Deze waarschuwingen voor een dreigend vitamine D tekort gaan nog maar zelden gepaard met een waarschuwing om ook op je magnesiumgehalte te letten. Dat is gek, want eigenlijk is een tekort aan magnesium een belangrijke reden voor het lagere biologische gebruik van vitamine D. Er is namelijk een duidelijk relatie tussen magnesium en vitamine D. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat zonder magnesium, vitamine D veel minder effectief is.

Magnesiumdruppels voor effectieve vitamine D opname

Ons lichaam maakt zelf vitamine D aan met behulp van zonlicht, maar ook bijvoorbeeld vette vis en eieren bevatten vitamine D. Ook via producten als (room)boter wordt soms vitamine D toegevoegd. Een makkelijke, effectieve manier om deze vitamine D goed door het lichaam op te laten nemen, is door zuivere magnesiumdruppels toe te voegen aan ons voedsel. Daarmee kan het lichaam namelijk meer van deze belangrijke vitamine benutten in het lichaam.

Magnesium kan ook niet zonder vitamine D

De afhankelijkheid van vitamine D ten opzichte van Magnesium werkt ook de andere kant op: zonder vitamine D, werkt Magnesium ook niet optimaal. Dit geldt zeker voor oraal genomen magnesium, zoals magnesium uit voedsel of magnesiumdruppel supplementen. Deze afhankelijkheid van vitamine D voor opname, betreft met name het transport van de darmen naar het bloed en het omliggende intercellulaire vocht.

Cruciaal voor een soepel verloop van deze paracellulaire opname zijn zogenaamde Claudines. Dit zijn proteïnen die poorten of tunnels vormen waar het magnesium doorheen kan stromen. De vorming en instandhouding van deze Claudines is sterk afhankelijk van vitamine D. Met andere woorden: een tekort aan vitamine D beperkt deze vorm van opname van magnesium. Dus als je magnesiumdruppels neemt let dan, zeker in de winterperiode, ook op je vitamine D gehalte. Voldoende vitamine D zorgt voor een snelle en optimale opname van magnesium. 

Alternatieve routes voor de opname van magnesium

Om het lichaam van de nodige magnesium te voorzien, zijn er meerdere routes waarmee het mineraal door het lichaam opgenomen kan worden. Eveneens vanuit de darmen is er de transcellulaire route. Zoals de naam al zegt, gaat het magnesium dan niet langs de cellen van de dunne of dikke darm, maar er doorheen. Vitamine D speelt hierbij een kleinere rol.

Een andere manier van het lichaam om magnesium op te nemen is via de huid. In hoeverre vitamine D een rol speelt bij de opname van magnesium via de huid is onbekend. Bij deze opnamevorm wordt het maagdarmkanaal omzeilt. Het magnesium komt via deze weg rechtstreeks in het intercellulaire vocht terecht.

Je kan dus zeggen dat vitamine D magnesium nodig heeft om biologisch actief te worden en andersom in het geval van de transcellulaire route. Voor de verwerking van magnesium uit voedsel en magnesiumdruppels, is het daarom wenselijk om het vitamine D gehalte op peil te houden.