DIY: planten terrarium

Hobby door Zora

Het hebben van planten is mode, maar het hoeft niet altijd de typische potten en bakken te zijn. Ontdek hoe jij een klein terrarium maakt om op een originelere manier planten thuis te hebben staan. Wij vertellen je alles dat je wil weten!

Wat is een planten terrarium?

Planten terrariums zijn niets meer dan miniatuurtuinen, kleine kassen in een container waarmee je de omstandigheden van een tropische omgeving kunt nabootsen. Net als normale planten, zijn terrariums niet alleen decoratief, ze verbeteren de luchtkwaliteit en ze helpen de omgeving te bevochtigen. Ze gaan luchtvervuiling tegen en ze helpen je om te ontspannen. 

Hoe maak je een planten terrarium?

Het ziet er misschien moeilijk uit, maar het is eenvoudig om zelf een van deze miniatuurtuinen te maken. Het is belangrijk dat jij let op de materialen en de planten die je gebruikt. Volg de onderstaande tips om er achter te komen hoe jij zelf een planten terrarium maakt.

Welke container kun je gebruiken voor een terrarium?

Het eerste wat je nodig hebt om een terrarium te maken, is een doorzichtige container van glas, die van te voren goed schoon is gemaakt en waar het licht goed op valt. Of het een container is die open of dicht is, licht aan de soort planten die je er in wil plaatsen. Containers die gesloten zijn, houden meer vocht vast. Als de planten die je gaat gebruiken niet goed kunnen tegen te veel vocht, kun je beter een open container gebruiken. Je hoeft geen dure glazen terrariums te kopen, je kunt ook gebruiken wat je in huis hebt liggen. Denk aan een glazen voedselpot, een vaas, een aquarium of een andere soort glazen pot. Zolang deze goed gedesinfecteerd is en diep genoeg is om de wortels te laten groeien.

Ben je een noob wanneer het aankomt op tuinieren en heb je geen zin om onderzoek te doen naar welke planten en containers je precies nodig hebt? Geen zorgen, er bestaan kant-en-klare terrarium kits met alles wat je nodig hebt om jouw allereerste terrarium te maken.

Welke materialen kunnen worden gebruikt in een terrarium?

Wanneer jij een container hebt uitgekozen, kun je het beste een beetje grind erin leggen (ongeveer 2-3 centimeter). De grind voorkomt dat stilstaand water in contact komt met de wortels en dus overtollig vocht afvoert. Naast grind, is het verstandig om ook een klein beetje groene mos toe te voegen zodat de aarde niet in het grind sijpelt. Nu is het tijd om aarde toe te voegen, meng het met houtskool om de drainage en wortelontwikkeling te helpen. Vul jouw container met twee lagen van dit mengsel. Bedek een kwart of een derde van de container en strijk het goed glad om luchtbellen te voorkomen.

Wat kun je het beste in een terrarium stoppen?

Bij het uitkiezen van de planten, moet je er rekening mee houden dat het niet goed is om heel verschillende soorten planten te combineren. De ene soort plant heeft andere waterbehoeftes dan de andere, waardoor het kan niet goed samengaat. 

Wat voor planten kan je gebruiken in een terrarium? 

Nu is het tijd om de planten toe te voegen, de ziel van jouw terrarium. De planten die je kan gebruiken, ligt aan wat voor container je hebt. Een open terrarium is geschikt voor vetplanten en cactussen. Een gesloten container heeft een vochtigere omgeving en is daarom onder andere geschikt voor bromelia's, orchideeën, ficus en begonia's. Plaats de planten die je hebt uitgekozen in het terrarium. Maak hiervoor gaatjes in het mengsel met een lepel of je handen en zorg dat er voldoende ruimte tussen zit. Voorkom dat de planten het glas aanraken, zodat ze geen ziektes en schimmels krijgen. Plaats tot slot stukjes mos en sierkiezels die de groei van onkruid tegengaan.

Hoe verzorg je de binnenkant van een terrarium en hoe geef je het water?

Nu is het tijd om water toe te voegen. Doe dit beetje bij beetje totdat je ziet dat het grind op de bodem nat is. Wanneer jij de planten weer water moet geven, ligt aan de soort die je hebt uitgekozen. In het algemeen moet je altijd ervoor zorgen dat de aarde vochtig is en dat deze zich op een plek bevindt met indirect zonlicht. Je kunt het beste een container hebben met een grote opening. Op deze manier geef jij de planten makkelijker water,  kan jij de uitstekende takken eenvoudiger snoeien en de dode bladeren verwijderen.

Veel plezier met je nieuwe terrarium!