De juiste hanglamp voor de juiste kamer

Wonen door Elsemieke

Lampen zijn een belangrijke lichtbron voor ieder interieur. Met een lamp creëer je een veilig en knus gevoel, verlicht je donkere ruimtes en maak je de ruimte leefbaar. Daarnaast zijn lampen uitstekende sfeermakers waar je eindeloos mee kunt variëren. Kijk maar eens naar een Scandinavische of smoke glas hanglamp. Als het op hanglampen aankomt, heb je ontzettend veel keus.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste hanglamp kiest, zijn een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je zoektocht makkelijker maakt.

Bepaal het doel

De eerste tip is het bepalen van het doel. Door na te denken over waar je de hanglamp voor wilt gebruiken kun je een selectie maken tussen lampen. Je kunt een hanglamp namelijk gebruiken om de ruimte te verlichten, sfeer te creëren of om iets accentueren. Als je weet waar je de lamp voor wilt gebruiken kun je de soort verlichting kiezen.

Kies de soort verlichting

Het is op het eerste oog wellicht niet te onderscheiden, maar een hanglamp boven de eettafel heeft een andere functie dan een hanglamp in de slaapkamer. Je kunt bij de soort verlichting kiezen tussen vijf soorten:

Basisverlichting: Dit is standaard verlichting die bij enkel gebruik de gehele ruimte verlicht zonder sfeer over te brengen.

Sfeerverlichting: Dit type verlichting laat bepaalde elementen in huis uitlichten en zorgt voor een contrast in de ruimte.

Functionele verlichting: Dit zijn vaak felle lampen die je goed laten zien waar je mee bezig bent. Denk aan een functionele verlichting bij het lezen van een boek in de woonkamer.

Gerichte verlichting: Deze lampen verlichting een plek of meubelstuk in huis, zodat de aandacht naar dat punt wordt toegetrokken.

Decoratieve verlichting: Dit type verlichting is puur ter decoratie en heeft verder geen specifieke functie.

Bepaal het aantal lichtpunten

Na het kiezen van het soort verlichting moet je het aantal lichtpunten bepalen. Je kunt bij een hanglamp gaan voor 1, 5 of 8 lichtpunten om de gewenste ruimte te verlichten. Bij de eettafel wordt aangeraden om te kiezen voor een hanglamp met 8 lichtpunten om ervoor te zorgen dat iedereen elkaar goed kan zien. Dat maakt een goed gesprek met elkaar een stuk makkelijker.

Hanglamp voor de woonkamer

In de woonkamer wordt een hanglamp over het algemeen gebruikt als basisverlichting die je kunt aanvullen met sfeerverlichting zoals spots of tafellampen. Als je geen zin hebt in aparte lampen is een dimbare hanglamp een praktische oplossing, omdat deze zowel als basisverlichting en sfeerverlichting kan dienen. Wanneer je goed licht nodig hebt, zet je de lamp volledig aan en als je je wilt ontspannen dim je de hanglamp. Een goed alternatief voor wie behalve sfeer, ook voldoende verlichting zoekt.

Hanglamp voor de slaapkamer

Sfeerverlichting is volgens interieur experts een belangrijk onderdeel in de slaapkamer.

Dat komt mede doordat het een rustige uitstraling geeft en prettig is voor de ogen. Om meer sfeer toe te passen in de slaapkamer is een hanglamp met een opvallende lampenkap een goede keuze.

Een lampenkap voorziet een hanglamp namelijk van een sfeervol uiterlijk doordat het licht door de lampenkap gefilterd wordt.

Hanglamp voor in de eetkamer

Waar een plafondlamp de gehele kamer verlicht, is het licht van een hanglamp ideaal om de eethoek te centreren. Denk aan een mooie hanglamp boven de eettafel die de tafel verlicht. Toch iets meer sfeer naar de eetkamer halen? Verlichting mag best wel sfeervol zijn. Daarbij is een dimbare hanglamp fijn om per situatie te kiezen of je gaat voor sfeer of feller licht. Zo kun je met de hanglamp de sfeer bepalen die jij wilt.