3 x alternatieven voor mediteren

Lifestyle door Zora

Ben je niet goed in stil zitten en is meditatie niks voor jou, maar heb je toch behoefte aan een rust momentje om tot jezelf te komen? Gelukkig bestaan er genoeg alternatieven.

Dit zijn drie oefeningen die jij kan doen in plaats van meditatie;

1. Aardingsoefeningen

Er bestaan verschillende aardingsoefeningen die jouw helpen om je te kunnen focussen op het hier en nu. Bij aardingsoefenigen draait het om het gebruiken van de vijf zintuigen. Een oefening is bijvoorbeeld het vasthouden van een ijsklontje waarbij je bewust bent van het smelt proces. Hoe voelt het aan in het begin? Hoe verandert het gevoel tijdens het smelten? Dit soort oefeningen kunnen jouw helpen wanneer je angst en spanningen ervaart.

2. 4-4-8 ademhalingsoefening

Een ademhalingsoefening is ook een goede vervanger voor meditatie. De 4-4-8 oefening houdt in dat jij gedurende vier seconden adem in neemt, het vier seconden vasthoudt en dan gedurende acht seconden het uitademt. Herhaal deze stappen zo vaak als je wil. Deze techniek is bedoeld om te relaxen en om je beter te kunnen focussen.

3. Kleuren

Kleuren is ook een goed alternatief voor mediteren. Doordat jij je volledig concentreert op het invullen van de tekeningen en je bewust bezig houdt met welke kleur pennen, stiften of potloden jij gebruikt, kom jij tot rust.