Met deze 7 producten maak jij een IKEA broeikas

Wonen door Zora

Heb jij de DIY IKEA broeikas al gespot op social media? Ze zijn makkelijk na te maken en mensen zijn er dol op. Het werkt als een groot terrarium en je hebt er niet veel voor nodig.

Het is perfect voor planten die wat meer vocht nodig hebben. Dit zijn de zeven producten die je nodig hebt:

1. IKEA FABRIKÖR vitrine kast

Om een broeikast te maken, heb je allereerst een vitrine kast nodig. De FABRIKÖR vitrine kasten van Ikea zijn hier perfect voor omdat ze een retro, laboratorium look and feel hebben. Liever iets anders? Het enige wat je nodig hebt is een glazen kast die dicht kan. 

2. Tochtstrippen

Om de vocht te behouden in jouw IKEA broeikas, kun je tochtstrippen aanschaffen. Het is een goedkope oplossing om eventuele openingen tussen de kast en de deuren op te vullen. 

3. Groei en kweek LED strips

De volgende stap om een succesvol broeikas te maken, is het toepassen van groeilampen. Deze heb je vooral nodig als jij jouw kast niet voor een raam neer kan zetten. LED strips zijn de beste optie omdat je ze kan bevestigen aan de onder- en bovenkant van jouw vitrine kast. Gebruik het liefst groei en kweek LED strips met een timer en dimfunctie, zodat jij de hoeveelheid licht kan aanpassen. 

4. Hygrometer

Om jouw broeikas goed te laten functioneren, heb je een hygrometer nodig. Deze zorgt ervoor dat jij de temperatuur en luchtvochtigheid van jouw broeikas bij kan houden en dat jij aanpassingen kan maken wanneer dat nodig is.

5. Mini luchtbevochtiger

Een kleine luchtbevochtiger is de manier om de luchtvochtigheid van jouw broeikas aan te passen. Je vult deze mini humidifier met water, je plaatst hem in jouw vitrine kast en je zet hem aan. Dit is het enige wat je hoeft te doen. Deze mini humidifiers zijn ook verkrijgbaar met een timer die jij in kan stellen, deze exemplaren zijn iets duurder. Een goedkoop alternatief is het neerzetten van een bak met water op de bodem van jouw kas.

6. Mini bureauventilator

Vergroot de circulatie van lucht met een kleine ventilator zodat de kast niet beschimmelt raakt. De ventilator hoeft niet dag en nacht aan te staan, een paar uur per dag is genoeg om de luchtstroom in beweging te houden.

7. Draadrek

Om jouw broeikas compleet te maken, kun je een draadrek plaatsen aan de achterwand van de kast. Dit is alleen nodig wanneer jij van plan bent om de kas te vullen met klimplanten. Met een draadrek en eventueel bloemendraad of S-haken, stimuleer je dat jouw planten omhoog gaan groeien om maximaal van de ruimte gebruik te maken.