Zonnepanelen waardevolle accessoires voor je huis?

Wonen door Elsemieke

We worden ons steeds meer bewust van het klimaat en het behouden van onze planeet, nu en in de toekomst. Dat heeft jaren geleden al geleid tot de ontwikkeling van zonnepanelen. Niet iedereen is enthousiast over de uitstraling van zonnepanelen, maar tegenwoordig wordt het steeds meer gezien als een accessoire voor je huis. Wie zonnepanelen heeft, laat zien dat hij of zij milieubewust bezig is!

Waarom zonnepanelen?

De keuze voor zonnepanelen is snel gemaakt voor iedereen die zowel het milieu als de inhoud van de portemonnee hoog in het vaandel heeft staan. Door de stijgende energieprijzen zoeken we namelijk naar manieren om te besparen en daar komen zonnepanelen goed bij van pas. Wat kosten zonnepanelen? Gemiddeld zo’n €3.500 tot €5.000. Deze investering verdient zich in circa zes tot acht jaar terug. Tel uit je winst!

Zichtbaarheid op dak

Op schuine daken zijn zonnepanelen goed zichtbaar. Veelal zijn het donkerblauwe of zelfs zwarte panelen. Over het algemeen kan men de uitstraling van zonnepanelen steeds meer waarderen, omdat het immers laat zien dat er gekozen is voor groene stroom. Mogelijk gaat de uitstraling wel in de toekomst veranderen: we zien nu al zonnepanelen die qua looks erg veel op dakpannen lijken. Momenteel is de terugverdientijd van dit type panelen echter hoger (ze zijn duurder / leveren in verhouding per vierkante centimeter minder op), maar de techniek staat ook niet stil, dus wie weet wat dit ontwerp over een aantal jaren brengt.

Ben je overigens helemaal niet enthousiast over de uitstraling van zonnepanelen en zou je ze toch liever willen verbergen? Dan zou het goed uitkomen als je (deels) een plat dak hebt. De zonnepanelen zijn dan vanaf de straatkant niet te zien. Daarnaast zijn ze op deze manier perfect in de juiste richting en hellingshoek te plaatsen voor een maximale opbrengst.

Zonnepanelen op voertuigen

Zonne-energie kan echt niet meer weggedacht worden in onze maatschappij en wordt zelfs op creatieve manieren ingezet in de vervoersbranche. Zo zijn er plannen om bijvoorbeeld bussen te laten rijden op zonne-energie. Je zou niet de enige zijn die graag de wereld zou willen rondreizen met een camper of busje op zonne-energie. Wist je dat dit in het verleden zelfs al eens gedaan is?! Daarnaast worden er op het tweejaarlijkse World Solar Challenge (Australië) steeds weer nieuwe auto’s op zonne-energie geïntroduceerd. Wij zijn benieuwd wat de toekomst brengt!

Tips om te investeren in zonnepanelen

Wil je zelf graag investeren in zonnepanelen, maar twijfel je nog een beetje of je de investering op kunt brengen? We hebben nog een aantal handige tips voor je die voor jou misschien doorslaggevend kunnen zijn om te kiezen voor deze duurzame manier van energie opwekken.

·      Je kunt 21% btw terugvragen bij de Belastingdienst als je de eerste keer zonnepanelen koopt. Dat scheelt je al snel €1.000 op het totaalbedrag. Mogelijk gaat deze regel in 2023 helemaal verdwijnen en wordt de btw compleet afgeschaft.

·      Soms kun je gebruik maken van extra subsidies via gemeentelijke regelingen. Controleer daarvoor de website van de gemeente waarin je woont om te zien of er subsidie beschikbaar is voor zonnepanelen (of andere energiebesparende maatregelen).

·      Volgens onderzoek van De Nederlandse Bank wordt je huis gemiddeld €7.000 meer waard bij verkoop, waardoor het ook nog interessant is als je op redelijk korte termijn zou willen verhuizen.

·      Mocht je het niet kunnen bekostigen dan zou je kunnen overwegen om een groene lening af te sluiten. Dit is een type lening die specifiek bedoeld is voor het nemen van energiebesparende maatregelen. De voorwaarden zijn relatief gunstig, zoals een redelijk laag rentepercentage en de optie om tussentijds af te lossen.

·      Zonnepanelen gaan lang mee, tegenwoordig vaak zeker twintig jaar, en verdienen zich normaliter al terug binnen maximaal acht jaar. Met het oog op de almaar stijgende energieprijzen kun je op termijn heel veel besparen.