Recept: gezonde taart met ricotta, appeltjes en blauwe bessen

Food door Zora

Ben je opzoek naar een gezondere variant op een kwarktaart of cheesecake? Dan is dit recept perfect voor jou. Deze ricotta taart met appels en blauwe bessen is bijna suikervrij en superlekker. Je hebt er ook nog eens geen oven voor nodig!

Ingrediënten

 • 250 gram muesli
 • 110 gram margarine
 • 250 gram ricotta
 • 500 gram magere kwark
 • 1 kilo Elstar appeltjes
 • 9 blaadjes gelatine
 • 100 ml appelsap met minder suiker
 • 150 gram blauwe bessen
Meer op Instagram

Bereidingswijze

 1. Leg bakpapier in de bakvorm en knip de restanten er van af.
 2. Gebruik een plastic zakje met sluiting om daarin de cruesli te doen. Maak de cruesli fijn door er met een deegroller overheen te gaan. 
 3. Doe de boter in een pannetje om het te laten smelten en giet het bij de muesli. Meng het goed met elkaar en smeer de bakvorm ermee in. Strijk het glad met de bolle kant van een lepel. Laat de bodem stevig worden in de koelkast.
 4. Doe de ricotta in een kom een roer het om het los te maken.Voeg de magere kwark langzaam toe, terwijl je blijft roeren met een spatel.
 5. Zet een pannetje met twee eetlepels water op het vuur, op een gemiddelde stand. Schil vier kleine appels, snij ze in stukjes en kook ze gedurende 15 minuten.
 6. Laat de appelstukjes een beetje afkoelen en maak het daarna fijn met behulp van een staafmixer. Laat het vervolgens nog een beetje verder afkoelen.
 7. Week de blaadjes gelatine in koud water en schep dit in kleine beetjes door het kwarkmengsel.
 8. Schil nog een kleine appel en rasp dit fijn. Voeg het toe aan het kwarkmengsel en roer het goed door elkaar.
 9. Doe de appelsap in een steelpannetje en breng het heel even aan de kook. Wacht daarna tot het een klein beetje is afgekoeld en voeg daarna de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Voeg de blaadjes één voor één toe. Voeg pas een nieuwe toe wanneer de vorige goed is opgelost.
 10. Zeef het gelatinemengsel om ervoor te zorgen dat er geen stukjes achterblijven. Laat het vervolgens nog even afkoelen (ongeveer 5 minuten). 
 11. Voeg de gelatine beetje bij beetje toe bij het kwarkmengsel terwijl jij het goedje klopt met een mixer op de laagste stand. Ga niet langer door dan nodig is.
 12. Schenk het kwarkmengsel in de bakvorm, bovenop de laag muesli. Laat de taart opstijven in de koelkast gedurende een paar uur.
 13. Was de blauwe bessen en snij de overige appels in partjes. Decoreer de taart er vervolgens mee.

Geniet van deze gezondere taart!

Bron: https://liefdevoorbakken.nl/gezonde-taart-met-ricotta-appeltjes-en-blauwe-bessen/ Beeld: Liefdevoorbakken.nl