Zonnepanelen 101: de basics die je wil weten

Lifestyle door Zora

Steeds meer mensen hebben de wens om te gaan reizen met een camper die voorzien is van zonne-energie. Het klinkt fantastisch en dat is het ook: rondreizen en tegelijkertijd 'gratis' stroom hebben om online te kunnen werken, eten en chillen. De eerste stap om deze droom werkelijkheid te maken, is erachter komen hoe een zonnepanelensysteem werkt. Daarnaast is het belangrijk om bekend te zijn met sommige termen en leggen we ook aan je uit hoe jij je dagelijkse stroomverbruik berekent.

Hoe werkt een zonnepanelensysteem

Een zonnepanelen systeem bestaat uit zonnepanelen, een of meerdere accu's, een omvormer en een laadregelaar.

Een zonnepaneel zet zonlicht om in gelijkstroom (Direct Current) om de batterij op te laden. De gelijkstroom wordt naar de accu gevoerd met een laadregelaar die ervoor zorgt dat de accu goed opgeladen wordt en niet wordt beschadigd. Sommige apparaten kunnen worden opgeladen met gelijkstroom, maar de meeste apparaten maken gebruik van wisselstroom (Alternating Current). De omvormer zorgt ervoor dat het gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom, waarmee jij je apparaten mee kan opladen.

Watt, volt, ampère-uren en bruikbare ampère-uren

Deze termen zijn belangrijk om te weten:

Watt: Het vermogen dat door de elektriciteit wordt opgewekt, berekend als ampère x volt.

Volt: De spanning van het beschikbare vermogen.

Ampère-uren: Hoeveel vermogen de accu per uur kan leveren.

Bruikbare ampère-uren: De echte hoeveelheid ampère-uren die een batterij kan leveren, ook wel bekend als Depth of Discharge (DOD). Sommige batterijen zijn beter dan andere.

Hoeveelheid zonne-energie berekenen

Stel je wilt in de toekomst rondreizen met een caravan of een busje en je wilt zijn voorzien van stroom met behulp van zonne-energie. Het is dan belangrijk om te weten hoeveel zonne-energie je nodig hebt, zodat jij de perfecte zonnepaneleninstallatie uit kan kiezen.

  1. Maak een lijstje van al jouw elektrische apparaten die stroom nodig hebben om te functioneren of om opgeladen te worden.
  2. Schrijf het stroomverbruik op van elk apparaat. Dit wordt uitgedrukt in Watt en deze informatie kun je meestal vinden op een sticker, op de oplader of in de handleiding. Kun je het niet vinden? Voer het merk en het type model van jouw apparaat in Google om achter de productspecificaties - zoals het aantal Watt - te komen. Je kunt het wattage ook bereken door de voltage te vermenigvuldigen met de ampère.
  3. Tel het wattage van elk apparaat bij elkaar op en noteer het.
  4. Schat in hoe lang je elk apparaat dagelijks gaat gebruiken en opladen. Schrijf dit op in aantal uren. Als je een blender dagelijks gebruikt gedurende 5 minuten dan zijn dat 0,083 uur (5 minuten/ 60 minuten = 0,083 uur).
  5. Vermenigvuldig het aantal watt van elk apparaat met het aantal uren dat het per dag zal worden gebruikt. Het resultaat is de totale dagelijkse wattuur voor elk apparaat. Tel vervolgens het aantal wattuur van elk apparaat bij elkaar op.
  6. Zodra je weet hoeveel watturen jij gebruikt, weet jij wat voor accucapaciteit je nodig hebt. 

Wanneer je een accu hebt uitgekozen is het tijd om je te verdiepen in de rest van de zonnepaneleninstallatie: de omvormer en de zonnepanelen. Dit leggen we uit in een volgend artikel!