Zo maak jij jouw meubels van rotan schoon

Wonen door Zora

Rotanmeubels zijn de laatste tijd weer erg populair aan het worden. Veel van ons hebben een meubelstuk van rotan in of buiten ons stulpje staan. Het materiaal is licht, duurzaam en milieuvriendelijk en kan jarenlang meegaan wanneer het goed wordt onderhouden. Omdat rotan snel broos of beschadigd kan raken door blootstelling aan hitte of vocht, is het van belang om het materiaal schoon en stofvrij te houden.

Hoe vaak moet je meubels van rotan schoonmaken

Rotanmeubels hebben veel hoekjes en gaatjes waarin stof en vuil zich kan verzamelen, om deze reden moeten meubels van dit materiaal wekelijks stofvrij worden gemaakt. Eén keer per maand is een grondigere reiniging met water nodig. Drank-, voedsel- of moddervlekken kunnen het beste onmiddellijk worden verwijderd.

Inspecteer rotanmeubels één keer per jaar op spleten in de vezels en op schimmel, vooral als de meubelstukken buiten hebben gestaan. Neem de tijd om schimmel te verwijderen en om de vezels te herstellen.

 

Dit heb je nodig

  • Stofdoek
  • Stofzuiger met meubelborstel
  • Microvezeldoeken
  • Tandenborstel
  • 2 emmers
  • Lepel of bot mes (optioneel)
  • Luchtdrukreiniger (optioneel)
  • Warm water
  • Afwasmiddel

Instructies voor het wekelijks schoonmaken

1. Stof verwijderen

Gebruik een microvezeldoek of een stofzuiger met een meubelborstel om het hele oppervlak van rotanmeubels af te stoffen. Op deze manier voorkom je dat er overmatig vuil terecht komt in het weefsel.

Ga aan de slag met een tandenborstel en luchtdrukreiniger om stof te verwijderen uit lastige hoekjes.

2. Vlekken verwijderen

Met een tandenborstel kan je voorzichtig vlekken verwijderen die zijn opgedroogd op het rotan. Maak de vlek los met een tandenborstel en doe één druppel afwasmiddel op een natte schoonmaakdoek om het bevlekte gebied af te vegen. Doe vervolgens hetzelfde met een microvezeldoek en schoon water, laat het aan de lucht drogen.

Heb je last van hardnekkige vlekken? Gebruik dan een lepel of bot mes om de vuile plek te verwijderen. Veeg daarna het meubelstuk schoon met een natte microvezeldoek en laat het aan de lucht drogen.

Instructies voor het maandelijks schoonmaken

1. Meng water met afwasmiddel

Meng 1 liter warm water met één theelepel afwasmiddel in een kom of emmer. Roer het water totdat er schuim ontstaat. Gebruik een tweede emmer met vers water om de schoonmaakdoek uit te spoelen.

2. Veeg het meubel schoon

Doop de schoonmaakdoek in het zeepsop en veeg het meubelstuk van boven naar beneden schoon. Spoel het doek tussendoor regelmatig af met schoon water en wring het doek uit tot hij maar een klein beetje vochtig is. Gebruik tussendoor een tandenborstel als dat nodig is. Let op! Maak het meubelstuk niet te nat.