Border aanleggen: hier moet je rekening mee houden

Wonen door Sandra E

Je bent toe aan iets nieuws in je tuin en je hebt besloten om een border te gaan maken. Voor het aanleggen van een border zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zoals bloeitijd, het aantal zonuren en de hoogte van de tuinplanten. 

Om optimaal te kunnen geniet van een border is de herfst (september - oktober) de perfecte tijd om een border aan te leggen. De grond is namelijk al wat vochtiger. Het aanleggen van een mooie border is niet zomaar gedaan en er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij geven je in dit artikel een aantal tips voor het aanleggen van een border in je tuin.

Denk na over de grootte, vorm en planten

Voordat je begint met planten, is het verstandig om na te denken over de vorm, de grootte en welke planten je wilt gaan planten. Wil je een ronde, rechthoekige of ovale border? Plaats je border bij voorkeur half in de schaduw.

Border opbouwen

Je hebt gemiddeld zes planten per vierkante meter nodig. Plant je je planten dichter op elkaar, dan is de border eerder volgroeid, maar heb je meer planten nodig. Borderplanten in felle kleuren trekken bijen en vlinders. Vulplanten (zijn vaak kleiner van formaat) kun je gebruiken aan de achterzijde van je border om op te vullen. Je combineert vulplanten met structuurplanten (grote planten, bijvoorbeeld grassen) en dan heb je nog de opvallende bloeiende planten. Het is belangrijk om voor afwisseling te zorgen tussen kruidachtige, eenjarige en winterharde planten.  

Zonnehoed. Populaire plant voor je border
De zonnehoed, een populaire plant voor de border

Inplanten van de border

  1. Zorg ervoor dat de grond onkruidvrij én vochtig is. Spit de grond om en strooi er compost overheen om de grondkwaliteit te verbeteren.
  2. Voordat je de planten in de border zet, is het goed om de grond eerst nat te maken, helemaal als de kluit van de plant erg droog is. Dompel je plantjes in een emmer met wat, zodat de grond goed volzuigt met water.
  3. Zet daarna alle plantjes (nog in de pot) op de juiste plek.
  4. Graaf met een schepje gaten in de grond, tik de planten voorzichtig uit de pot en beschadig zo min mogelijk wortels en zet de plant in de grond. De borderplant moet  net zo diep in de grond als toen die in de pot stond.
  5. Ben je helemaal klaar? Geef de plantjes extra water.